Sockerraffinaderierna i Visby

socker

Martin Ragnar

Från S:t Barthélemy till storgräl

Fyrfärgs faktabok om hur kolonialsocker raffinerades i början av 1800-talet utifrån hur det gick till i Visby

I Sverige tillverkas socker av sockerbetor och så har man gjort sedan det första betsockerbruket invigdes i Malmö år 1837. När sockerbetsodlingen blev mer allmän mot slutet av 1800-talet övergick socker definitivt från lyxvara till basvara. Men socker tillverkades i Sverige också före betodlingens tid, men då med råsocker från kolonier som råvara. I Sverige raffinerades detta mörka socker till vitt socker, raffinad, format i den traditionella toppformen. Faktiskt var det i syfte att säkra tillgången till billigt kolonialsocker som Sverige skaffade sig kolonin S:t Barthélemy år 1784.

I Visby startade det första av två sockerraffinaderier år 1806 i regi av en Lübeckare. En annan tysk invandrare stod tillsammans med två judiska köpmän i Stockholm bakom det andra raffinaderiet i Visby, vilket verkade till 1820-talets mitt. I boken blandas vardag med ägarstridigheter, detaljerade inblickar i tillverkningsprocessen och ett rikt bildmaterial kompletterar framställningen. Boken har mycket att erbjuda den sockerintresserade såväl som den lokalhistoriskt intresserade.

Recensioner

”I denna bok om sockerraffinaderierna i Visby fortsätter författaren Martin Ragnar sitt förtjänstfulla arbete med att dokumentera och beskriva den äldre industrihistorien på Gotland. … Det är en forskargärning som fyller många luckor i den gotländska industrihistorien.”
Calle Brobäck, bokens baksidestext

”Martin Ragnar tränger som vanligt djupt in i sitt ämne. Här finns mycket att läsa och lära och han lyckas också illustrera boken väl trots att det inte finns mer än byggnaderna kvar från de två visbybruken. … och man får hoppas att han fortsätter att leta fram fler glömda tillverkningar.”
Ola Sollerman, Gotlands Tidningar 100323

”Martin gör det väl.”
Anders R. Johansson, Haimdagar 3–4/2010

”Den lilla boken är späckad med fakta och bilder, naturligtvis om själva produktionsprocesserna, om råvaran, personerna bakom och affärerna.”
Boel Jönsson, Kemivärlden Biotech med Kemist Tidskrift 9/2010

Fakta

Kategori: Fakta
Format: 148×210 mm
Sidor: 84
Bindning: Inbunden med mjuka pärmar
Tryck: 4-färgs omslag och inlaga
ISBN-13: 978-91-974003-4-3
Utgivning: 2010 april
Gäddsax nr 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *