Lumppapper från Lummelunda

lumppapper

Martin Ragnar

En rätt igenom fastländsk historia om Gotlands enda pappersbruk

Faktabok om handpapperstillverkning, Lummelunds bruk och 1800-talets handpappersbruk i Lummelunda

Papper har tillverkats för hand under flera hundra år i Sverige. Större delen av tiden har lump, gamla avlagda kläder av linne och ylle, utgjort råvaran. Men lump var en begränsad resurs och papper därför en exklusiv produkt. På 1830-talet installerades den första pappersmaskinen i Sverige. Men papper fortsatte också att tillverkas för hand för särskilda kvaliteter. Än idag tillverkas t.ex. akvarellpapper för hand i Lessebo.

I Lummelunda vid de idag välkända grottorna har en kvarnby funnits under flera sekler. På 1600-talet låg där en masugn förutom valkverk, sågkvarn och mjölkvarn. I början av 1800-talet kompletterades dessa verk med ett handpappersbruk. Pappersbruket drevs under nära 80 år med skiftande framgång. Som pappersbruk var det Gotlands enda, men ur ett svenskt perspektiv var det ett ganska typiskt bruk med en handfull anställda och en handfull olika kvaliteter på tillverkningsprogrammet.

Recensioner

”Martin Ragnars bok har 100 sidor och skall man vara ärlig kokar han soppa på en spik. Men det har blivit en god soppa.”
Per Jerkeman, Svensk Papperstidning 3/2009

”Martin Ragnar är som vanligt väl påläst, noggrann och kunnig.”
Ola Sollerman, Gotlands Tidningar 090126

”Resultatet har blivit en mycket detaljrik skrift som illustreras med åtskilliga bilder. … Fyller en lucka i öns industrihistoria”
Roland Olsson, Gotlands Allehanda 090402

”Då det ofta är glest mellan upplysningsbart material måste Martin Ragnar ibland gissa hur det har varit, men gör alltid så med kvalificerad eftertanke”
Anders R. Johansson, Haimdagar 1/2009

Fakta

Kategori: Fakta
Format: 145×228 mm
Sidor: 100
Bindning: Inbunden med hårda pärmar
Tryck: 4-färgs omlag, svart-vit inlaga
ISBN-10: 91-974003-2-7
Utgivning: 2008 december
Gäddsax nr 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *