Berlinerblått i Blåklinten

berlinerblatt

Martin Ragnar

En berättelse om Visby gasverk – Sveriges sista privatägda kolbaserade stadsgasverk

Faktabok om stadsgasframställningen vid Visby gasverk under 1900-talets första hälft

Att lysa upp staden med gas istället för fotogen blev den första satsning på infrastruktur som svenska städer gav sig i kast med. Först ut var Göteborg redan 1846. Fram till sekelskiftet byggdes gasverk i ett 30-tal städer. Men så kom elektriciteten. För belysning visade den sig överlägsen. Gasverken letade efter en ny uppgift. Av lysgas blev därför stadsgas för matlagning på gasspisar. Och i denna andra våg av gasproduktion anlades ytterligare ett antal gasverk, bland dessa det i Visby.

Visby gasverk byggdes av en privat holländsk firma, som också byggde identiska verk i fyra andra svenska småstäder. Det var ett tufft arbete på gasverket. Kanske just därför blev Visby gasverk basen för öns rödaste fackförening. Trots det var samarbetet med den private arbetsgivaren utmärkt. I början av 1950-talet förbands Gotland med fastlandet av en likströmsöverföring. Elpriset sjönk dramatiskt och gasverket dukade under i konkurrensen. Men minnet lever än idag, inte minst i form av otäcka föroreningar i marken. Berlinerblått är en av dessa och den påträffas än idag om man gräver i kvarteret Blåklinten.

Recensioner

”Nyfiken vetgirighet i kombination med gott berättande är hans adelsmärke och vi väntar gärna på mera.”
Anders R. Johansson, Haimdagar 5/2007

”Martin Ragnar kan gärna få återkomma, det finns fler halvt om halvt bortglömda företag att dokumentera och berätta om.”
Ola Sollerman, Gotlands Tidningar 070630

”En bra bok som är ett måste för den som är intresserad av gotländsk infrastruktur- och industrihistoria!”
Lars Granström, Spårstumpen 96 (1/2007)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *